TP 801-1 Běžné stavební konstrukce


62 – Omítky vnější, KZS

Barvení (nátěr) omítek na vnější vyzrálou omítku složitosti I a II epoxyesterovou barvou a složitosti III akrylátovou barvou

Nátěrem na vnější vyzrálou omítku složitosti I a II epoxyesterovou barvou a složitosti III akrylátovou barvou (určení složitosti viz příloha) se rozumí nátěr omítek nebo venkovních konstrukcí s předchozím oprášením barvou základovou a krycí jedno nebo dvoubarevnou jakéhokoliv odstínu z lešenové klece nebo lešení. Obsahem standardu je i namíchání a procezení barvy a nanášení štětkou, válečkem nebo stříkáním a případné krytí ochranným štítem při styku dvou barev.

Pačokování mlékem z cementu

Cementováním mlékem z cementu se rozumí nátěr konstrukcí jejichž povrch nebude omítán, obkládán nebo malován mlékem z šedého nebo bílého cementu. Obsahem standardu je i namíchání cementového mléka a nanesení štětkou nebo stříkáním. Popis standardu musí vymezit počet nanášených vrstev.

Omítka z umělého kamene

Omítkou z umělého kamene se rozumí omítka z umělého kamene s cementovým podkladním postřikem ploch svislých, skloněných nebo podhledů a římsy. Obsahem standardu je i kamenické opracování povrchu (pro zdi a valy bez kamenického opracování).

Zakrývání spár panelů a výplní vnějších otvorů

Zakrýváním spár panelů se rozumí zakrývání spár panelů při jejich úpravách nástřikem plastických (lepivých) hmot, prováděné páskou. Zakrýváním výplní vnějších otvorů se rozumí zakrývání výplní vnějších otvorů s rámy a zárubněmi, zábradlí, předmětů, oplechování apod. , které se zřizují ještě před úpravami povrchu, před jejich znečištěním při úpravách nástřikem plastických (lepivých) maltovin, prováděných z lešení. Obsahem standardu je provádění zakrývání jakýmkoliv způsobem.

Kamenické opracování betonových konstrukcí a omítek z umělého kamene

Kamenickým opracováním ploch betonových konstrukcí a omítek se rozumí kamenické opracování omítaných nebo neomítaných lícních ploch betonových konstrukcí pemrlováním nebo broušením, bez provedení vlastní omítky a bez vypracování pásků podél hran. Obsahem standardu je i vymývání omítky a odsávání cementu štětkou.

Vnější omítky a postřiky podhledů, říms, stěn, zdí, valů, izolací, pilířů, sloupů, panelových a betonových konstrukcí, potrubí, kanálů, stok, studní, šachet

Omítkami se rozumí cementový postřik a omítky vápenné a cementové; jádrové, jednovrstvé, tenkovrstvé, štukové, vápenosádrové, sanační, strukturální, zatírané, rýhované nanášené ručně nebo strojně a nástřik plastických maltovin.
Obsahem standardu je i :
vlhčení normálně savého podkladu (např. z cihel, betonu) postřikem pod jádro omítek. Je-li však z hlediska technologického potřebné (předepsáno normativním podkladem) vícenásobné kropení např. u pórobetonu, oceňuje se kropení příplatkem, pruh vnitřních omítek pod povrchem podlahy o výšce do 30 mm (čl. 3651b) nad stropní konstrukcí, pruh vnějších omítek pod úrovní chodníku o výšce do 50 mm (čl. 3652b), dodání a upevnění rákosového pletiva u rákosových omítek, úprava omítek kolem ocelových zárubní, zhotovení hran, koutů a fabionů zalomených i proříznutých nebo zaoblených do poloměru 50 mm, oprava omítek po provedení prací PSV, jakož i ochrana, tj. zakrytí nebo případné bezprostřední očištění povrchu jiné konstrukce (např. zárubní) při různé úpravě povrchu (viz čl. 1311b). U nástřiků plastických (lepivých) maltovin se pro zakrytí použijí samostatně položky souborů čís. 610 99 a 620 99 Zakrytí, úprava povrchu šikmých stěn, pilířů a sloupů odkloněných od svislé roviny méně než 15o, oprava povrchu na částečně zaoblených konstrukcí do 10 % z celkové plochy, s výjimkou samostatných konstrukcí, pro které jsou v katalogu uvedeny ceny nebo příplatky k cenám za zaoblení (u vnějších omítek od IV: stupně složitosti je případné zaoblení součástí příslušné složitosti), omítka osově přímých kleneb (skořepin) jednostranně (příčně) zakřiveným podle kružnice, elipsy, paraboly (např. klenba valená, neckovitá, zrcadlová, klášterní, křížová, lunety, konoid), omítka krátkých stěn a malých ploch, pokud pro ně nejsou uvedeny samostatné položky nebo příplatky k cenám za omítky ve sníženém prostoru, ztížené práce při omítkách ostění, hran, rohů, koutů. Popis standardu musí vymezit druh, složení, způsob zpracování, počet a tloušťku vrstev a povrchovou úpravu omítky.

Vnější omítka torkretová

Vnější omítkou torkretovou se rozumí strojní nástřik cementové omítky. Obsahem standardu je i očištění a navlhčení stěn vodou. Popis standardu musí vymezit zda bude nebo nebude použito rabicové pletivo a tloušťku vrstvy cementové omítky.

Zateplovací systémy

Zateplovacími systémy se rozumí zateplení nových i stávajících staveb do výšky 22,5 m deskami polystyrénovými, nad 22,5 m deskami z minerálních vláken, které jsou bez výškového omezení. Obsahem standardu je nanesení lepící malty, vložení a upevnění izolačních desek, vtlačení skelné tkaniny do stěrkové malty a přestěrkování, případný penetrační nátěr dle systému a nanesení omítky. Popis standardu musí vymezit tloušťku a druh použitých zateplovacích desek a druh, strukturu a barvu fasádní omítky.

Vnější omítka šlechtěná umělá (břizolitová)

Vnější omítkou šlechtěnou (břizolitovou), umělou se rozumí omítka škrábaná a stříkaná. Obsahem standardu pro omítku škrábanou je vlhčení podkladu, postřik řídkou maltou, nahození jádra, nahození břizolitové malty a škrábaní včetně urovnání povrchu. Obsahem standardu pro omítku stříkanou je navlhčení omítky a postřik břizolitovou směsí.

Potažení povrchů pletivem

Potažením povrchů pletivem se rozumí potažní povrchů stropů rovných, trámových, (žebrových), zaoblených (kleneb), stěn, pilířů nebo ostatních ploch rovných i zaoblených v ploše nebo v pruzích na plném podkladě nebo na podkladě s dutinami (pod omítku) pletivem rabicovým, keramickým, sklotextilním nebo jiným, funkčně podobným. Obsahem standardu je i přibití, vypnutí a zastřižení pletiva.

Montáž výztužné sítě do stěrkového tmelu

Montáží výztužné sítě do stěrkového tmelu se rozumí montáž sklolaminátová sítě (perlinky). Obsahem standardu je i natažení stěrkového tmelu, vtlačení výztužné sítě a rozetření tmelu.

Vyspravení povrchu neomítaných betonových nebo železobetonových konstrukcí monolitických i prefabrikátovaných maltou cementovou pro omítky a zatření spár z cihel, stropnic nebo desek maltou pro zdění

Vyspravením povrchu neomítaných betonových nebo železobetonových konstrukcí monolitických i prefabrikátovaných a zatření spár z cihel, stropnic nebo desek se rozumí vyspravení s rozetřením vysprávky do ztracena. Obsahem standardu je i navlhčení zdiva provedení postřiku, nahození jádra a zatření dřevěným hladítkem.

Nátěr nebo nástřik na vnější vyzrálou omítku složitosti I až VII

Nátěrem nebo nástřikem na vnější vyzrálou omítku složitosti I až VII (určení složitosti viz příloha) se rozumí nátěr nebo nástřik omítek nebo venkovních konstrukcí s předchozím oprášením maltovinou (např. disperzní, polymercementovou, plastickou rozpouštrědlovou apod.) nebo barvou základovou a krycí jedno nebo vícebarevnou jakéhokoliv odstínu. Směrná tloušťka u nátěrů je cca 1 mm, u nástřiků cca 2 mm. Obsahem standardu je i oprášení a penetrace povrchu, namíchání a procezení barvy a nanášení štětkou, válečkem nebo stříkáním a případné krytí ochranným štítem při styku dvou barev.

Nátěr fasády hydrofobní

Nátěrem fasády hydrofobní se rozumí nátěr nebo nástřik vyzrálé fasády hydrofobním postřikem např. Lukofob, Hydrofuge Incolore apod. Obsahem standardu je i rozmíchání přípravku, plnění stříkačky a stříkání.

Obklad vnitřních betonových konstrukcí deskami dřevocementovými, polystyrenovými nebo příčkovkou Ytong, Porotherm, Liapor

Obkladem vnějších betonových konstrukcí deskami dřevocementovými se rozumí obklad prováděný současně s betonováním (vložený do bednění stěn nebo dna) deskami dřevocementovými (pod omítku). Obsahem standardu je i očištění podkladu, orýsování, řezání, rozprostření a uložení desek a urovnání lože. Popis standardu musí vymezit druh a tloušťku obkladových desek.

Spárování zdiva

Spárováním zdiva se rozumí spárování podhledů, zdiva, pilířů, komínů, kleneb a dlažeb z cihel,kamenů, tvárnic, desek, prefabrikátovaných dílců nebo skruží. Obsahem standardu je i vyškrabání a vyčištění spár a očištění povrchu po spárování.

Těsnění spár

Těsněním spár se rozumí těsnění nebo vnější úpravy svislých i vodorovných spár obvodového pláště z prefabrikátovaných dílů kovovými lištami, provazci, mikroporézními pryžemi, tmely (např.Butyplast, Alkapren, Lukopren apod.), minerální plstí, sololitem apod. Obsahem standardu je i penetrace spár.

Potěry vnějších stok

Potěry vnějších stok se rozumí zhotovení potěrů z vodotěsné cementové malty tl. 2,5cm hlazených hladítkem dřevěným nebo ocelovým. Obsahem standardu je i vyrovnání potěru do roviny nebo spádu.

© RTS, a. s. | Lazaretní | 615 00